Wil je meer info over Sectorale Akkoorden 2023-2024 Meer info

Tijdelijke werkloosheid: nieuwe toeslag voor werkgevers

De federale regering heeft beslist om de uitkeringen bij tijdelijke werkloosheid vanaf 01/01/2024 te verlagen van 65% naar 60% van het (eventueel begrensd) loon. Dit geldt voor alle vormen van tijdelijke werkloosheid, behalve voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht.

Ter compensatie werd er een nieuwe toeslag ingevoerd van € 5 per dag tijdelijke werkloosheid. Deze toeslag moet betaald worden door de werkgever of door een sectoraal fonds en dit voor alle vormen van tijdelijke werkloosheid, behalve bij tijdelijke werkloosheid wegens overmacht.

Deze toeslag komt bovenop de reeds bestaande supplementen die reeds betaald worden door de werkgever of door een sectoraal fonds. Deze toeslag is echter niet verschuldigd wanneer er in de sector reeds voorzien werd dat bij tijdelijke werkloosheid een percentage van het loon gegarandeerd moet worden waardoor de werknemer een supplement ontvangt dat minstens gelijk is deze nieuwe toeslag van € 5.

Werknemers die minder dan € 4.000 per maand verdienen, hebben recht op deze toeslag vanaf de eerste werkloosheidsdag. Werknemers die meer dan € 4.000 per maand verdienen, hebben slechts recht op deze toeslag vanaf de 27e dag tijdelijke werkloosheid bij dezelfde werkgever.

Momenteel is er nog veel onduidelijkheid over de praktische toepassing van deze toeslag. Bovendien zijn er in verschillende sectoren nog onderhandelingen bezig zijn over de vraag of er op sectoraal niveau al dan niet zal worden tussengekomen in deze nieuwe toeslag. Wij blijven de verdere ontwikkelingen in deze nieuwe regelgeving uiteraard opvolgen voor jou.

Voor meer concrete informatie kan je terecht bij jouw dossierbeheerder.