Wil je meer info over Sectorale Akkoorden 2023-2024 Meer info

Schorsing opzeggingstermijn door tijdelijke werkloosheid overmacht corona – wet gepubliceerd op 22 juni 2020

De wet waardoor de opzeggingstermijn geschorst wordt door tijdelijke werkloosheid wegens overmacht Corona werd op maandag 22 juni 2020 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

Concreet betekent dit dat de opzeggingstermijn die gegeven werd door de werkgever geschorst wordt door tijdelijke werkloosheid wegens overmacht Corona, vanaf maandag 22 juni 2020.

Een voorbeeld ter verduidelijking:

Een werknemer werd opgezegd met een opzeggingstermijn van 12 weken die ingegaan is op maandag 18 mei 2020 en deze werknemer staat sedert week 1 op tijdelijke werkloosheid overmacht Corona.

Wordt de opzeggingstermijn vanaf het begin van de opzeggingstermijn geschorst?

Neen, pas vanaf maandag 22 juni 2020 zal de opzeggingstermijn geschorst worden door tijdelijke werkloosheid overmacht Corona. De wetgeving treedt immers pas in werking vanaf maandag 22 juni 2020.

Deze regel geldt echter niet voor opzeggingstermijnen die reeds lopende waren vóór 1 maart 2020. Deze opzeggingstermijnen zullen dus niet geschorst worden door tijdelijke werkloosheid wegens overmacht Corona, ook niet na publicatie van de wet.

Een voorbeeld ter verduidelijking:

Een werknemer werd opgezegd met een opzeggingstermijn van 24 weken. Deze ging in op maandag 17 februari 2020. De werknemer wordt diverse keren op tijdelijke werkloosheid overmacht Corona geplaatst, ook na de publicatie van de wet op maandag 22 juni 2020.

Wordt de opzeggingstermijn geschorst door tijdelijke werkloosheid overmacht Corona?

Neen, want de opzeggingstermijn was al lopend vóór 1 maart 2020.

 

Een goede tip: neem steeds contact op met uw client advisor een aantal dagen voordat de theoretische opzeggingstermijn (zonder schorsingen) zou verstrijken om de effectieve einddatum te berekenen. Laat u zeker bijstaan, het kan immers een complexe berekening zijn en de risico’s zijn groot.

 

Accuria vzw

23/06/2020