Wil je meer info over Sectorale Akkoorden 2023-2024 Meer info

Nieuwigheden PC 124 (Bouwsector)

Nieuwe baremalonen vanaf 01/07/2024

De lonen van de bouwvakkers (PC 124) stijgen vanaf 1 juli 2024.

Het gaat om de driemaandelijkse aanpassing van de lonen aan de evolutie van de afgevlakte gezondheidsindex. De lonen worden met 1,25% geïndexeerd.

Ook de toeslag petrochemie en de vergoeding voor kost en huisvesting worden mee geïndexeerd.

Deze verhoging heeft ook invloed op het loon van studenten die je eventueel tewerk zou stellen tijdens de zomervakantie. Voor hen geldt immers minstens het loon van categorie I als minimumloon.

Je kan de nieuwe baremalonen hier terugvinden op onze website.

De lonen zullen door Accuria automatisch aangepast worden.

Uitstel betaling zegels

Omwille van de aanhoudende slechte weersomstandigheden hebben veel bouwbedrijven een grote achterstand bij de oplevering van hun projecten. Om onze bouwondernemingen te ondersteunen heeft de Algemene Vergadering van de PDOK beslist om de betalingstermijn van PDOK bijdragen voor het tweede kwartaal 2024 met een maand uit te stellen. Hierdoor is de deadline 31 augustus 2024 (in plaats van 31 juli 2024).

Het gaat hierbij enkel om de bijdragen die dienen voor de financiering van de getrouwheidszegels en de weerverletzegels.

Om de toepassing van deze maatregel administratief eenvoudig te maken, zijn de modaliteiten algemeen van toepassing op de werkgevers van PC 124, zodat zij geen individueel uitstel hoeven te vragen.

Opleidingen

Sinds de inwerkingtreding van het KB op de verplichte basisveiligheidsopleiding, vragen bouwbedrijven steeds vaker welke opleidingen er in de Belgische bouw- en installatiesector nu eigenlijk allemaal verplicht zijn. Constructiv heeft op deze nood ingespeeld en een overzichtelijk infofiche gepubliceerd. Hier kunnen jullie deze infofiche (infofiche 3039) raadplegen.

Voor meer concrete informatie over deze nieuwigheden kan je terecht bij jouw dossierbeheerder.