Wil je meer info over Sectorale Akkoorden 2023-2024 Meer info

Nieuwe regels voor testing en quarantaine

Vanaf maandag 10/01/2022 geldt er een nieuw beleid op het vlak van testing en quarantaine voor personen die een hoog risicocontact hebben gehad of die symptomen van COVID-19 vertonen. De regering wil de druk op de testcentra verminderen en de impact op de economie beperken, nu de Omikronvariant aan het oprukken is.
Hieronder kan je een overzicht van deze nieuwe regels.

Wat is het verschil tussen quarantaine of isolatie?

 • quarantaine is de term die gebruikt wordt voor personen die (nog) geen COVID-19 hebben, maar wel blootgesteld werden aan het virus.  Zij moeten uit voorzorg thuisblijven maar mogen wel nog naar de dokter, apotheker of supermarkt.
 • Personen met een positieve test moeten daarentegen in isolatie.
  Dit betekent dat zij niet naar buiten mogen en zelfs met huisgenoten het contact zoveel mogelijk moeten vermijden.

Wat te doen bij hoog risicocontact zonder symptomen?

 • Volledig gevaccineerden: geen test of quarantaine meer nodig.
  Volledig gevaccineerden zijn personen die een boosterprik hebben gekregen of die niet langer dan 5 maanden geleden de laatste dosis van hun basisvaccinatie hebben gekregen.
 • Deels gevaccineerden: 7 dagen quarantaine, die na dag 4 beëindigd mag worden indien dagelijks een negatieve zelftest t.e.m. dag 7.
  Deels gevaccineerden zijn personen die hun laatste dosis van de basisvaccinatie meer dan 5 maanden geleden hebben gekregen en die nog geen boosterprik hebben gekregen.
 • Niet-gevaccineerden: 10 dagen quarantaine, die na dag 7 beëindigd mag worden indien dagelijks een negatieve zelftest t.e.m. dag 10.
 • Wie minder dan 180 dagen geleden een positieve test heeft afgelegd (en dus over een herstelbewijs beschikt), is sowieso vrijgesteld van test en quarantaine na een hoog risicocontact, zolang hij of zij geen symptomen heeft.  Dit geldt ook voor niet-gevaccineerden.

Wat te doen bij personen die symptomen van COVD-19 hebben?

 • Indien positieve test: 7 dagen isolatie. Hierna mag de isolatie beëindigd worden, op voorwaarde dat de klachten verdwenen zijn.
 • Indien negatieve test: de quarantaine mag worden beëindigd.
 • Bij een positieve zelftest: vraag een officiële PCR-test aan en ga 7 dagen in isolatie. Indien deze PCR-test negatief blijkt te zijn, dan mag de isolatie worden opgeheven.

Nog vragen? Neem contact op met je dossierbeheerder.