Binnenkort nieuwe regels voor onderaanneming in de bouwsector, verhuissector en de vleesnijverheid
Vanaf 01/01/2025 zullen er nieuwe regels in werking treden m.b.t. de organisatie van onderaanneming in de bouwsector, de verhuissector en de vleessector. Deze aanpassingen kaderen in de strijd tegen sociale fraude en sociale dumping.
Toepassingsgebied
De bouwsector is ruimer dan PC 124 voor het bouwbedrijf; het gaat om elk werk in onroerende staat en de levering van stortklaar beton. Voorbeelden: schoonmaak- en onderhoudswerken, grondwerken, werken die verband houden met het schilderen, stofferen en behangen, metaalconstructies, elektrotechnische werken,…
De nieuwe regels zijn ook van toepassing op verhuisactiviteiten. Hieronder wordt verstaan: elke verplaatsing voor rekening van derden van goederen andere dan handelsgoederen, om private of professionele ruimten in te richten of uit te rusten. Belangrijk hierbij is dat de omschrijving zich niet beperkt tot de werkgevers die ressorteren onder het PC 140.05.
In de vleesnijverheid worden enkel de werken geviseerd die worden uitgevoerd in een slachthuis, in een uitsnijderij of in een onderneming voor vleesbereidingen en/of vleesproducten (inrichtingen onderworpen aan de erkenning van het FAVV).
Verbod op volledige uitbesteding voor onderaannemers
In de bovenvermelde sectoren wordt het voor onderaannemers verboden om werken volledig in onderaanneming te geven aan een andere onderaannemer. Bovendien mogen onderaannemers ook niet langer enkel de coördinatie van de uitvoering van de werken behouden zonder zelf een uitvoerende taak te verrichten.
Dit verbod geldt enkel voor de onderaannemer(s) en niet voor de hoofdaannemer zelf. Bovendien mogen onderaannemers ook nog altijd een deel van hun werk uitbesteden, zolang het niet over het geheel van de overeengekomen werkzaamheden gaat.
Specifiek voor de verhuissector wordt bijkomend ook een beperking op de onderaannemingsketen geïntroduceerd. Deze onderaannemingsketen mag uit maximum 3 niveaus bestaan, namelijk:
· Niveau 1: de rechtstreekse onderaannemer van de hoofdaannemer.
· Niveau 2: de onderaannemer van de ‘onderaannemer niveau 1’.
· Niveau 3: de onderaannemer van de ‘onderaannemer niveau 2’.
Conclusie
Het is belangrijk dat werkgevers in de betrokken sectoren nagaan of hun bedrijfsvoering voldoet aan de nieuwe regelgeving en deze indien nodig aan te passen. Bij inbreuken tegen de nieuwe regels lopen werkgevers immers het risico op zware administratieve of strafrechtelijke sancties.
Voor meer concrete informatie kan je terecht bij jouw dossierbeheerder.