Wil je meer info over Sectorale Akkoorden 2023-2024 Meer info

Bedrijfsfiets – Fiscale fiche

Wanneer je een bedrijfsfiets toekent aan een werknemer die deze fiets ook mag gebruiken voor privédoeleinden, dan is er in principe sprake van een belastbaar voordeel alle aard. De fiscus beschouwt de bedrijfsfiets echter als een vrijgesteld voordeel, op voorwaarde dat de fiets effectief gebruikt wordt in het kader van het woon-werkverkeer én dat de werknemer in de personenbelasting kiest voor het stelsel van de aftrek van de forfaitaire beroepskosten.

Vanaf inkomstenjaar 2024 moet het bedrag van het voordeel mee vermeld worden op de fiscale fiche. Op die manier heeft de fiscus alle nodige info wanneer de werknemer kiest voor het stelsel van de aftrek van de werkelijke beroepskosten. Aangezien de werknemer pas bij de jaarlijkse belastingaangifte een keuze maakt tussen ofwel de aftrek van de forfaitaire beroepskosten of ofwel de aftrek van de werkelijke beroepskosten, zal de waarde van het voordeel dus sowieso mee vermeld moeten worden op de fiscale fiche.

Belangrijk om hierbij te vermelden, is dat de keuze die de werknemer maakt in zijn personenbelasting (aftrek werkelijke of forfaitaire beroepskosten) geen invloed heeft op de maandelijkse loonverwerking. Er zal immers enkel bedrijfsvoorheffing verschuldigd zijn wanneer de fiets niet gebruikt wordt in het kader van het woon-werkverkeer.

Om de waarde van het voordeel te kunnen vaststellen, moeten de volgende elementen in aanmerking worden genomen:

·  Aard van het aanbod (fiets, elektrische fiets, toebehoren, herstellingen, onderhoud, verzekeringen,…).
·  Grootte van het aanbod (namelijk: wordt de fiets permanent of slechts op beperkte wijze ter beschikking gesteld aan de werknemer?).
·  Waarde van het aanbod (dit zal afhangen van de waarde van de fiets en van de toebehoren, alsook van de kost van de aangeboden diensten. In elk geval is dit steeds inclusief BTW).

In geval van een leasefiets wordt aanvaard dat het voordeel wordt vastgesteld op basis van de huur die je als werkgever op jaarbasis betaalt. Wanneer je als werkgever de fiets zelf hebt aangekocht, wordt aanvaard dat het voordeel wordt vastgesteld op basis van de aankooprijs van de fiets en de toebehoren, gespreid over 5 jaar, waaraan de kosten van de eventuele  herstellings-en onderhoudsovereenkomst worden toegevoegd.

Deze nieuwe verplichting geldt trouwens niet alleen voor bedrijfsfietsen die vanaf 2024 ter beschikking worden gesteld, maar ook voor bedrijfsfietsen die vóór 2024 werden toegekend en waar de werknemer nog steeds over beschikt.

Bovendien geldt deze verplichting zowel voor bedrijfsfietsen die ter beschikking worden gesteld aan werknemers als aan bedrijfsleiders.

Bijgevolg willen wij dan ook vragen om de waarde van elke bedrijfsfiets die je ter beschikking stelt aan jouw werknemers of aan bedrijfsleiders door te geven aan jouw dossierbeheerder en dit uiterlijk tegen 30/01/2025. Op die manier kunnen wij ervoor zorgen dat alles correct vermeld wordt op de fiscale fiches. Ook eventuele toekomstige wijzigingen zal je steeds moeten doorgeven aan jouw dossierbeheerder.

Voor meer concrete informatie kan je terecht bij jouw dossierbeheerder.